donderdag, september 24, 2009

Wegwijs mediatheek (update 2009)

Introductie PPT 2009: klik hier

1.1 Tijdschriften
1.2 Boeken
1.3 Eindwerken
1.4 Video, cd-rom, dvd, didactisch spelmateriaal
1.5 Niet ontleenbare (naslag)werken
1.6 Kranten
1.7 Andere digitale bronnen
1.8 Nieuwe werken (aanwinsten)

1.1 Tijdschriften













De vaktijdschriften (als je binnenkomt meteen rechts) zijn alfabetisch op titel gerangschikt per rekje van boven naar beneden. Artikels uit deze tijdschriften zijn opzoekbaar via de catalogus op internet. Recente oudere nummers vind je onder de legplaat. Oudere nummers (vóór 2005) vind je - bij het binnenkomen links - tegen een volledige wand in de bruine bewaardozen.

Een aantal tijdschriften worden tijdelijk bewaard en zijn ook raadpleegbaar maar de artikels eruit zijn niet opzoekbaar via de computer (open rek).

Hoe je een artikel opzoekt als je op een computer in de school werkt, lees je hier.

Meer en meer evolueren we naar een situatie waarbij de volledige tekst van tijdschriften beschikbaar wordt via elektronische netwerken en databanken. Voorlopig gaat het vooral om Engelstalige tijdschriften.


1.2 Boeken













De boeken zijn volgens onderwerp gerangschikt. Het rugnummer van een boek is het standplaatsnummer dat de computer aangeeft om een boek te vinden in de rekken. Boeken over ‘communicatie’ vind je bvb onder 007.1 tot en met 007.9, gevolgd door 3 letters van de auteursnaam. De boeken lopen over de hele horizontale lengte van de rekken.

1.3 Eindwerken













De eindwerken (vanaf 1999) vind je - als je binnenkomt - in het derde boekenrek nabij de leestafels en het 'open rek'.

De eindwerken staan chronologisch (volgens afstudeerjaar) gerangschikt in de rekken. Ze staan dus niet thematisch gerangschikt zoals de boeken (volgens onderwerp). Een standplaatsnummer verwijst naar een jaar en een oplopend nummer (bv. 04-136, voor een eindwerk van 2004, nr.136). Je zoekt een eindwerk dus best op via de computer-catalogus. Via 'gevorderd zoeken' kan je het soort materiaal opgeven, in dit geval tik je dus 'eindwerk'.

Om lijstjes op te vragen van eindwerken per opleidingsoptie en per jaar kan je - in het eenvoudige zoekscherm (1 zoekkader) - opdrachten geven als:
MW; SSH (voor alle eindwerken van Maatschappelijk Werk)
SCW; SSH (voor alle eindwerken van Sociaal-cultureel Werk)

Referenties van eindwerken zijn vanaf 1985 opgenomen in de elektronische catalogus. Beschrijvingen van de eindwerken vóór 1985 bestaan enkel op papier en liggen ter inzage bij het personeel van de mediatheek.

Eindwerken vanaf 1923 tot en met 1990 werden (in de zomer van 2005) overgedragen aan de bibliotheek van KADOC.

Eindwerken vanaf 1991 tot en met 1995 zijn enkel aanwezig in een archief van de school en zijn niet uitleenbaar (je kan ze wel ter inzage vragen bij het personeel).

1.4 Video, cd-rom, dvd, didactisch spelmateriaal
Voor het bekijken van een video of dvd in groep kan je een lokaal vragen of reserveren in het secretariaat. Als dat lokaal niet uitgerust is met video-apparatuur kan je een mobiele set ontlenen (of reserveren) in het secretariaat.
Video’s vind je in een rek bij het binnenkomen links. Hun standplaats zoek je op via de computer.













Cd-roms en dvd’s vind je in een rekje tegenover de balie. Ter hoogte van de leeshoek en de eindwerken vind je in een kast de cursussen van de opleiding, in de kast ernaast zit spelmateriaal.

1.5 Niet ontleenbare (naslag)werken
Een aantal naslagwerken met actuele bijwerkingen zijn niet ontleenbare publicaties. Het gaat o.a. om vervolgwerken die handelen over wetgeving (bv. Sociale Gids) of actuele onderwerpen (bv. Gids voor Sociaal-cultureel en Educatief Werk).
Deze werken werden opgesteld tussen de andere boeken en zijn meestal op een speciale manier gemarkeerd.

In een rek tegenover de balie vind je woordenboeken en een encyclopedie.
Cursussen van het lopende academiejaar vind je in een kast ter hoogte van de leeshoek en de eindwerken.

1.6 Kranten
In de leeshoek vind je dagelijks enkele kranten (De Standaard, De Morgen, De Tijd, Le Soir) en tijdschriften (o.a. Knack). Voor een archief van alle Vlaamse kranten kan je terecht via de e-bibliotheken bij de persdatabank Mediargus. Dit archief kan je alleen raadplegen via een computer in het netwerk van de hogeschool.
Voor het archief van een zeer groot aantal internationale dagbladen kan je terecht bij LexisNexis.

De papieren kranten worden niet bewaard in de mediatheek. Kranten van de laatste week liggen op de leestafel. Oudere kranten liggen nog een tijdje voor het grijpen op een rekje dat je ziet als je in de mediatheek binnenkomt, onmiddellijk links.

1.7 Andere digitale bronnen
E-bibliotheken zijn digitale bronnen die deel uitmaken van het 'diepe web'. Het gaat om databanken die aangekocht worden in het kader van samenwerkingsakkoorden (KHLeuven , associatie KULeuven). Voor een overzicht van de bronnen kan je via het portaal klikken op de rubriek bibliotheek en vervolgens op de rubriek e-bibliotheken.
Steeds meer tijdschriften en boeken worden digitaal beschikbaar gesteld. Sinds 2008 geldt dit ook voor Nederlandstalige informatiebronnen. Er werden abonnementen en boeken gekocht van uitgever BSL. Voor een overzicht en toegang tot de volledige teksten van deze boeken en tijdschriften, klik hier.

1.8 Nieuwe werken (aanwinsten)
Nieuw aangekochte werken liggen op een mobiel rekje, onmiddellijk links bij het binnenkomen. Je kan ze meteen ontlenen. Deze aanwinsten zijn ook raadpleegbaar via de
bibliotheekwebsite

donderdag, september 17, 2009

NIEUWE E-boeken !

Ons aanbod van Nederlandstalige (!!) digitale boeken en tijdschriften wordt uitgebreid! Klik hier voor meer informatie.